Télűző illatok #3

Levendulás illat

Következzék a levendula. Erről a növényről mindenkinek vannak tapasztalatai, illatát legtöbben imádjuk, tudjuk róla, hogy a molyokat elriasztja (legalábbis bízunk benne), én gyerekkoromban betegség idején eszegettem is mézre cseppentve.

Recept

6 csepp édesnarancs

2 csepp levendula

 

Ez is egy virágosabb illat, de mégsem mondanám virágosnak. A levendula illatát ismered, a narancs könyedebbé teszi kicsit.

 

A narancsról már volt szó, de itt meg is ragadnám az alkalmat. Itt a reklám helye :) Bár semmi érdekem nem fűződik hozzá, mégis remek kezdeményezésnek érzem. Sergio a Jardín del Gordoi ültetvényben termelt narancs értékesítését gondolta újra és lehet tőlük rendelni valódi narancsot, mint amikor itthon elmegyünk a piacra és megvesszük az őstermelő nénitől az almáját. Online megrendelhető és házhoz szállítják. Ide kattintva tudod a weboldalukat megnézni.

 

 

Olaj

Levendulából nagyon sokféle létezik. Sok fajta hibrid és nem hibrid is. Az illóolaj készítés jobbára minden lepárlásnál más lesz, más lesz az illata. Nincs két ugyanolyan lepárlás. Mert egy kicsit más volt a talaj összetétel, amikor fejlődött a növény, máshogy áll a nap, amikor leszüretelik, több vagy kevesebb vizet kapott, más a csillagállás és a hold is máshol tart, másmilyen az időjárás a növény fejlődése közben és a leszedés időpontjában is. És most még csak a növény oldaláról néztük meg, a lepárlás folyamatát nem. Tehát ugyanabból a növényből sem lesz két ugyanolyan illóolaj. Ezt fontos tisztázni. Ezért limitált tulajdonképpen minden Ayma dezodor is. Mert amíg a recept azonos minden illatnál, az illóolaj összetétele nem feltétlenül. Új lepárlásnál új illat születhet, ami attól még természetesen levendula marad, de rengeteg árnyalata van. Van édesebb vagy „tisztább” illat. És most még csak a jó minőségű, tiszta olajakra gondoltam, ami gondos lepárlást követően került az üvegekbe. Ezen kívül vannak nem tiszta és nem jó minőségű olajak is, ezek vannak többen.

 

 

Tehát nagyon sokféle levendula illóolajjal találkozhatunk, de összességében mindegyikről elmondható, hogy nyugtató, kiegyensúlyozó hatású, oldja a szorongást. Szintén egy vidító illatról van szó, segít elengedni a problémákat. Szintén jó izomfájdalmakra, emésztési zavarokra, nyugtalanságra. Valamint ajánlott égésre, horzsolásokra, ekcémára is. Fájdalomcsillapító, gyulladásgátló, antivirális olaj.

 

Bátran kísérletezz te is az illatokkal, melyik melyikkel harmonizál számodra.

 

Amikor fáradtabb, vagy rosszkedvűbb vagy, szippants bele a citrusos, frissítő illatokba! Vigyél magaddal kis üvegben és akár útközben is, vagy egy nehezebb helyben is töltődj fel belőle, a hangulatodra azonnal jó hatást fog gyakorolni. Az illatok nagyon hamar jó értelemben befolyásolják a hangulatunkat és érdemes élni ezzel a lehetőséggel.

 

Biztosan tudod, de azért leírom: az illóolaj tisztaságára nagy figyelemmel legyél. A jó minőségű illóolaj relatív drága, nem pár száz forint és nem is kapni minden sarkon. Ez az egyik alapvető oka, amiért az Ayma termékek nem az olcsó kategóriába tartoznak.

Ha tiszta olajat keresel, ezt az oldalt merem ajánlani, itt több márka termékeit is megtalálod: www.illanna.hu

 

Remélem hasznosnak tartottad a cikksorozatot és kaptál új információkat.

Baráti üdvözlettel,

Villányi Sára

Webáruház készítés