Télűző illatok #2

Következzen egy igazán frissítő illat.

Az illóolajok általában is egészségünkre, immunrendszerünkre is jó hatással vannak, mégis vannak köztük olyanok, melyek kifejezetten az immunrendszerünkre vannak gyógyító, erősítő hatással: geránium, levendula, borsmenta, pálmarózsa, teafa, majoranna.

Recept

4 csepp citrom

4 csepp narancs

2 csepp eukaliptusz

 

Ez egy nagyon friss illat, az összetevői külön külön is megállnák a helyüket, de együtt még jobban felerősítik egymást. Az eukaliptusz nagyon jó betegségek idején is.

 

A citrom az olcsóbb illók közé tartozik, mert sok olaj kinyerhető belőle. A citrom és általában a citrusok olaját leginkább sajtolással préselik ki a gyümölcs héjából. A narancs hámozásánál is illóolaj kerül a bőrödre, annak van olyan isteni illata. Ajánlott antidepresszánsként, felvidító hatása miatt. De jó az emésztés javítására, illetve antiszeptikus hatásánál fogva különböző fertőzésekre is.

 

Az eukaliptusz egyszerre hűsít és stimulál, ugyanakkor érzelmeinkre nyugtatólag hat.

Fejfájásra, izomfájdalmakra és hasmenésre is alkalmazható. Tavasszal is előfordulhat torokfájás, hörghurut, amikre szintén jó hatással van az eukaliptusz. Valamint herpeszre is használhatod, ha nem vagy érzékeny rá, hígítás nélkül is, ugyanígy láz csillapítására óvatosan talpba masszírozva.

 

A narancs olaj szintén antiszeptikus, használhatod lázcsillapításra is. Érzelmileg frissítő, kedély javító, segít könnyedebben kezelni a helyzeteket, melegítő hatású olaj. Idegrendszeri nyugtató.

 

Illatok

Biztos tapasztaltad már, hogy egy-egy illat milyen hatással van rád. Az illatra tudunk emlékezni. Megcsap egy illat és előszökik egy gyerekkori emlék. Az illat nagyon fontos az életünkben, nagy hatással van ránk. Asszociálunk hozzá, találkoztunk egy adott illattal már korábban, és előhozzuk azt az érzést, ami bennünk kötődik hozzá. Ez az érzés bennünk van, az illattól kvázi független, hiszen más személyben nem az az érzés van azzal az illattal kapcsolatban.

Ugyanakkor mikor egy új illattal találkozol azt is kapcsolod a régebbi tapasztalatokhoz, behelyezed egy „fiókba”. Ez természetes, de jó ha ennek tudatában vagy, hogy ilyen módon ne befolyásolja az érzelmeidet kívülről. Az a jobb, ha pozitívan támogatja meg az illat a hangulatodat, életedet. Ilyesformán a tavaszi illatok, az élet megújulása egy nagyon pozitív élmény szokott lenni mindenki számára. Imádjuk a természet illatát tavasszal.

 

Van illóolaj, aminek jobban és van aminek kevésbé kedveljük az illatát, sőt, van amit el sem bírunk viselni. Ezért érdemes kísérletezni, próbálgatni melyik illat összeállítást tudod leginkább befogadni, melyik az, amelyik pont abban a hangulatban segítségedre van.

 

A cikksorozat 3. részében egy levendulás illatot mutatok be.

 

Webáruház készítés