Télűző illatok #1

Télűző, energetizáló illatok

 Mikor már elég a télből, megcsap a tavasz illata, a fák rügyeznek, a madarak csiripelnek, és a nap is melegen kezd sütni…

 A zsigereidben érzed a pezsgést, megindulnak az energiák, az élet, vágyakozol a szabadba…

 Elkezd kinyílni a világ, hosszabbodnak a nappalok, több a világosság, szabadabbnak érzed magad…

.... de még nem bízol igazán a jó időben, még reggelente melegen kell öltözni, könnyebben meg lehet fázni bármennyire is csalogatja le a kabátodat a napsütés.

 

A telet legtöbbünk nem fájó szívvel engedi el, bár a havas táj gyönyörű, a hideg egészséges, és a síelés, szánkózás, a gyerekekkel való hóember építés is csak télen valósulhat meg. A családi kucorgós együttlétek, forraltborozás a barátokkal vagy egy szép adventi vásár is a télhez kötődik. Ugyanakkor egy hosszú tél után jogosan vágyakozunk már a hosszabb napfényes napokra, kevesebb ruhára és, hogy a szabadban több időt tudjunk tölteni. Gyönyörködünk az első földből kibújó növényen, a rügyező fákon, hogy újra élet költözik a levegőbe.

 

Illatok

Vannak illatok, melyek támogatják ezt a felszabadító érzést, ugyanakkor egészséged megtartásában is segítenek, hogy az első kabát eldobást is erős immunrendszerrel, egészségesen kövesd el.

Általában a monoterpénekben gazdag olajokról mondhatjuk el, hogy frissítő, energetizáló hatásúak. Ilyenek a citrusfélék, erdeifenyő, feketebors, eukaliptusz, édeskömény, bazsalikom.

 

A sorozatban 3 recepttel ismerkedünk meg, melyek közül válaszd ki a számodra legszimpatikusabbat, de mind a hármat is kipróbálhatod persze :)

Elkészítheted magadnak parfümnek: tiszta növényi olajba (mandula, jojoba) cseppents az illatokból, majd egy golyós olajos-parfümös üvegből vidd fel a bőrödre vagy otthon párologtatni is kiváló, az illata feltölt energiával, a hangulatod még jobb lesz tőle :)

 

Recept

Először egy édesebb illatot mutatok be:

4 csepp pálmarózsa

8 csepp édesnarancs

1 csepp feketebors

 

 

A pálmarózsa egy fűféle, mint az indiai citromfű vagy a vetiver. Illata gerániumos, így érezhető egy kellemes rózsás beütés benne.

Ha szereted az édesebb, virágosabb illatokat, próbáld ki ezt a keveréket. A narancs frissítő hatással lesz a szingeriában, míg a bors kicsit lehúzza és játékosságot visz bele. Ha nem ismered a feketebors illót, ajánlom nagyon, egyik kedvencem.

 

A cikksorozat 2. részében egy frissítő illattal, és olajainak hatásaival ismerkedünk meg.

Webáruház készítés