Összetevők

Kókusz

2019.02.18 12:35
Kókusz

AZ A CSODÁLATOS KÓKUSZ

Az Ayma dezodorok alapját képezi a kókuszolaj bőrápoló és dezodoráló hatása miatt.

AZ A CSODÁLATOS KÓKUSZ

Az Ayma dezodorok alapját képezi a kókuszolaj bőrápoló és dezodoráló hatása miatt.

Vírus, baktérium- és gombaölő. És finom.

Ha kókusz, akkor pálmafák, tengerpart és meleg nyári napsütés, a nyaralás esszenciája.

 

A kókuszolajat a kókusz pálma gyümölcséből nyerik. A kókuszdiót különféleképpen dolgozzák fel és az olaját is többféle eljárással kezelik.

Bár itthon a legismertebb a barna héjú kókuszdió, de gondoltad volna, hogy jóval többféle létezik?

Van, aminek sárga a héja és szívószállal ihatod belőle a kókuszvizet, akár egy koktélt, van, ami lágy belül és ki lehet kanalazni. Színei a zöldesszürkétől a narancssárgáig terjedhetnek.

 

SZŰZ KÓKUSZOLAJ

A szűz kókuszolaj hidegen sajtolt, és tartalmaz minden jótékony hatóanyagot, ami a kókuszban megtalálható. Van, amikor először szárítják a kókuszdió húsát és ezt követően préselik ki az olajat belőle. Ezzel a módszerrel előállított szűz kókuszolaj a

leggyakoribb, amivel találkozhatsz a boltok polcain. A gyártási folyamat kiindulási pontja nem a kopra, hanem a frissen szedett kókusz. Ezzel a módszerrel, a kókuszolajat a friss kókusz húsából sajtolják, nem pedig a szárít ott kókusz koprából.

Friss: Van, amikor a friss kókuszt megőrlik és „kókusztejet” sajtolnak ki a gyümölcsből. A kókuszolaj kinyerése érdekében a vizet és az olajat elválasztják egymástól, amelyre különböző módszerek alkalmazhatók. A szétválasztás történhet forralással, erjesztéssel, hűtéssel, enzimek használatával vagy mechanikai centrifugálással. A gyors forgás hatására az olaj és a vízcseppek szétválnak egymástól.

 

 

FINOMÍTOTT VÁLTOZATOK

A finomított kókuszolajok is természetesen ugyanolyan kókuszból készülnek, csak másfajta eljárással. Kopra alapú finomított szűrt olaj.


RBD =finomított, fehérített, szagtalanított. A fehérítés általában a szennyeződések eltávolítására szolgáló fizikai szűrést jelent. A szagtalanítás forró gőzzel történik.

Pogácsa préselt kókuszolaj: Általában RBD kókuszolaj az alapja, amelyet kémiailag finomítanak. A nagyobb olajhozam érdekében a hexánt oldószernek használják. A hexánnal kezelt koprából 20 %-al több olaj nyerhető ki, viszont a hexán visszamaradhat a kókuszolajban, ami káros az egészségre.

Hidrogénezett kókuszolaj: Ezt a fajtát kerüld az étkezésnél. Onnan ismered meg, hogy magasabb hőmérsékleteken is szilárd marad, így akár papírba is csomagolható. Étkezésre a szűz olaj a legjobb, enyhén érezni a kókusz kellemes ízét.

 

 

 

MATRAC, KÖTÉL, KOZMETIKUM...

A kókuszt emellett rengeteg másra is felhasználják: a durva rostszálaiból kefesörték, tömítőanyagok készülnek, szőnyegek, lábtörlők, zsinórok, kötelek, kókuszmatrac, valamint takarmány is.

Természetesen a konyhánkban is megtaláljuk több formában is az olajon kívül: kókusztej, kókuszvíz, kókuszreszelék, kókuszliszt, esetleg kókuszkrém vagy kókusztejszín az állati eredetű tejtermék alternatívájaként.

A felsorolásból nem hagyható ki a kozmetikában betöltött jótékony szerepe, hiszen ápol és hidratál, valamint hajpakolásnak is kiváló. Magasabb az olvadáspontja, mint a háztartásban gyakran használt napraforgó olajnak, ezért télen megdermed, nyáron pedig folyóssá válik.

Sütéshez, főzéshez és a házi kozmetikumok terén is bátran kísérletezhetsz a kókuszolajjal!

forrás: biokokusz.hu wikipedia.hu

Webáruház készítés